Dnes sa v bratislavskej Gallery Slovakia začala výstava Pravá koža

06.02.2015 Bratislava

Bratislava 6. februára (TASR) – Veľkoplošnú novú maliarsku tvorbu vystavuje Igor Piačka v bratislavskej Gallery Slovakia. Výstava, ktorú nazval podľa aktového obrazu Pravá koža, potrvá do 6. marca.

"Tá modelka, ktorá je na ňom, nemohla prísť, lebo je chorá," zdôvodnil na štvrtkovej (5.2.) vernisáži výtvarník neprítomnosť mladej dámy.

V expozícii dominuje veľkorozmerná figuratívna pestrofarebná maľba. Obraz Teraz je na ploche 2x4,5 metra, Underground (1,5x4), Sen, Rukojemníci a Bosorky majú rozmery 2x2,6 metra. Tohtoročné dielo Vráť sa Albín (Albínovi Brunovskému) namaľoval na ploche 2x3 metre. Vo výbere sú obrazy z ostatných piatich rokov. Medzi nimi aj diela inšpirované pobytom v USA i na maliarskom sympóziu v handlovskej bani, kde sú znázornení jeho účastníci, slovenskí výtvarníci i samotný autor.

"Je to Piačkova stá autorská výstava za 25 rokov, čo je veľmi pozoruhodné. Na nej potvrdzuje, že je bravúrny kresliar, výborný pozorovateľ života a okolia, veľký rozprávač príbehov v obrazoch. Na ikonickom obraze tejto výstavy je krásna žena s hebkou kožou, ktorá sedí na koži tigra. Typické pásy z kože najväčšej mačkovitej šelmy prekrývajú aj ženu, tradičné hranice živočíšnej ríše sa stierajú. Na obrazoch je krehká rovnováha medzi realizmom a abstrakciou, lyrikou a prózou, nadčasovosťou a pominuteľnosťou, krásou a škaredosťou, baladou a drámou," charakterizuje maliarovu tvorbu kurátor výstavy Ľudovít Petránsky.

Igor Piačka sa narodil v českom Třebíči (1962). V rokoch 1983-1989 študoval na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave na oddelení voľnej grafiky a knižnej tvorby u profesora Albína Brunovského a na Academie Royale des Beaux Arts v Bruseli (1987-1988). Od roku 1990 do roku 2003 pedagogicky pôsobil na VŠVU, kde viedol kurz figurálnej kresby na katedre grafiky. Odvtedy je voľným umelcom, venuje sa maľbe, grafike, kresbe, ilustrácii a známkovej tvorbe. Je členom Slovenskej výtvarnej únie, grafickej skupiny G-Bod, Spolku grafikov a českého spolku Hollar. Okrem samostatných výstav sa zúčastnil na množstve kolektívnych. Za tvorbu získal viaceré ocenenia v Číne, Poľsku a iných krajinách. Je držiteľom Ceny Ľudovíta Fullu za ilustráciu (2007).
 
 
 

Vyberte región